Följ mig som åskådare på livets arena med lärandet i blickfånget!

Som lärare, fortbildare, småbarnsmamma, fritidsfilosof och livsåskådare är jag ständigt omgiven av lärande! Men är vi inte alla det?

Mellan himlavalvets oändlight och den minsta ivägflygande frökapseln från maskrosen på sommarängen finns frågorna om livet. De kan tyckas stora för en del och små för andra!

Alla möten ger kunskap och kunskap ger lärande, lärande om livet!

Följ mig i en del av dessa möten- med både små och stora människor. Med både stora och små frågor!

torsdag 31 mars 2011

Solig dag i omdömenas tecken!

Ägnar dagen åt att lyssna något mer på elevernas samtal, läsning och att iaktta deras skrivning. Alltså föreberedelser inför omdömesskrivning i svenska.
Vilken njutning! Vilka prestationer!
Lärande och utveckling är fantastiskt!
Vilken förmån att jag får befinna mig mitt i detta!

onsdag 30 mars 2011

Vikten av formativ bedömning!

Om du inte vet var målet är spelar det ingen roll hur hårt du skjuter.
Om du inte vet åt vilket håll du ska, kan du springa hur fort som helst utan att nånsin komma fram.

tisdag 29 mars 2011

Till den Goda pedagogen!

Till Dig, den goda pedagogen!
Du som var morgon möter eleverna med ett leende och varm blick för att du ser att dom är trötta i kropp och själ.
Du som utmanar och kittlar elevernas nyfikenhet genom att visa denna fantastiska värld av kunskap och lärdom.
Du som ser elevernas styrkor och uppmuntrar dessa istället för att peka på deras svagheter och möjliga problem.
Du som lyssnar med öron, ögon och hjärta på eleven framför dig och ser bortom det yttre hårda skal den må ha skapat sig.
Du som trots att världen stormar runt dig skapar ro och lugn för eleverna så att de kan se skolan som en möjlig fristad.
Du som aldrig ger upp för att du vet att hårt arbete och en god relation vinner i längden.

Jag vet att Du finns och att Du inte är ensam!
Till Dig vill jag säga, Tack för att Du finns!

måndag 28 mars 2011

Skolans ansvar att ta

Vill återigen slå ett slag för de elever som inte uppnår godkända resultat i skolan! Är min starka åsikt att det i första hand är skolan i form av rektorer och lärare som misslyckas i sina pedagogiska uppdrag än eleven i fråga som misslyckas. Skolan har så mycket att se över i form av organisationen för särskilt stöd, lärares kompetens inom avsett område, resurser, tid samt det som ofta glöms bort- relationen till eleven!

Att drygt 11% av de nyfikna, entusiastiska, kunskapssugna 6-åringarna som med "Hoppsan-steg" äntrar skolan 10 år senare går ut grundskolan med släpande tunga steg och en ryggsäck full av misslyckanden kan INTE vara deras egna fel!!

Länkar till ett intressant blogginlägg av Blossing´som i sin tur hänvisar till en studie gjord vi Göteborgs universitet om särskilt stöd!

fredag 25 mars 2011

Vilken Härlig dag!

Fredag i klassrummet, allt är upp och ned. Kräksjukan härjar, personal är ledig, mina egna barn är lediga från skolan/ dagis och har därför följt mig till jobbet. En dag då allt kan gå fel!
Men det är som att mina elever känner av stundens allvar, dom ser min sårbarhet och skonar mig! Dom är glada, positiva och kramar mig sådär ömt och genuint som bara barn kan!
Vid lunchen flyttar vi ihop oss vid borden och hjälps åt. När jag sitter där i salen och hör deras små konversationer om rasten, den stundande helgen och livet får jag en tår i ögat. Jag är så rik!
Det tycks som att källan av godhet, omtanke, vänlighet aldrig sinar och mina elever öser ur den rakt in i mig! Jag är så rik som får befinna mig mitt i denna fantastiska värld av relationer, utveckling och nyfikenhet!
Jag kan inte annat än hålla med min fyraåringa Noel som i bilen hem utbrister :
- Vilken HÄRLIG dag!

torsdag 24 mars 2011

Lika olika som lika!

Läser den senaste artikeln i Lärarnas Nyheter om elevers uppfattning Att pojkar och flickor behandlas olika i skolmiljön och bemöts med olika förväntningar.
Vill gärna tro på en skola och ett samhälle där alla möts utifrån sina specifika förmågor och kvaliteér där kön inte är den primära faktorn för hur man ska uppfattas. Där vi alla är lika olika som lika! Tror egentligen det är så i flera klassrum redan idag!

Vill citera ett samtal mellan mina underbara elever som idag sa ngt om Flickor på bandyplanen varpå en flicka sa;
- Ibland är det väldigt bra att vara tjej med!
Pojken svarade;
- Ja, de e klart! Då vet man ALLTID var allting ligger! Det vet min mamma!

tisdag 22 mars 2011

Informellt lärande

Sitter i ett samtal om tid med en av mina kloka flickor i 1an.

- Jag kan inte klockan än... (informerar hon mig) Men det kommer nog till mig när jag behöver det som bäst!

En härlig syn på kunskap och lärande, att det kommer när behovet uppstår.
Kopplar detta direkt i mina tankar till Peter Gärdenfors artikel om att Stimulera den livslånga lusten att lära. Hur det informella lärandet som kommer spontant och ur elevernas nyfikenhet ger motivation och förståelse för kunskapen de inhämtar! Något vi borde reflektera över och tillämpa mer i skolans värld som alltför ofta står för det formella lärandet.http://www.lararnasnyheter.se/hushallsvetaren/2011/03/09/stimulera-livslanga-lusten-lara

måndag 21 mars 2011

En synvända!

Tanken att det inte är en elev som misslyckas i sin inlärning utan en undervisning som misslyckats i sin utlärning är en spännande tanke att fundera över!
Blev så glad när jag läste artikeln i Sydsvenska Dagbladet om Nossebro skola som tog upp just detta resonemang! Dom har gjort en synvända, vänt helt om i sina tankebanor. Jag tycker att det är fantastiskt!
Förmågan att tänka nytt måste vara vår största tillgång!

söndag 20 mars 2011

Föräldrar i möte!

Föräldramöte- eller föräldrar i möte!
Härom kvällen hade jag nöjet att få tillbringa några timmar med föräldrarna till eleverna i min klass. Jag lyfte det Gemensamma ansvar för att skapa möjligheter och förutsättningar för lärande som skolan och hemmet har. Det finns en del om det i Läroplanen, och där finns det ansvar för Skolan och för Läraren. Men det saknas en del för hemmet!
Vad kan det bero på? Hur ska föräldrarna tolka det? Är deras ansvar inte värt att skriva om?
Eller är det som en pappa sa; - Dom är för fega för att ställa krav på oss föräldrar!! (Med Dom åsyftades då regering och ansvariga för Nya Läroplanen)
Föräldrarna satte sig helt enkelt ner och konstruerade en egen punkt över vad de kunde ansvara för för att skapa de bästa möjligheterna och förutsättningarna för elevernas lärande. Dom diskuterade läggningstider, morgonrutiner, förväntningar, bemötande, hemarbete och mycket mycket mera. Jag satte mig på en stol och bara lyssnade, insöp diskussionerna och NJÖT! Det här var föräldrar i möte! I möte om gränssättning, utveckling och kunskap!
Alldeles för ofta suckar vi över föräldrarna med ord som "curlande", "slappa", "konflikträdda" m.m. Men i bilen hem den kvällen omvärderade jag. Vilka kompetenta föräldrar!

tisdag 1 mars 2011

Tankar kring en kaffekopp


Jag har en underbar tulpanbukett stående på mitt frukostbord, den ger mig en förnimmelse om våren!

När jag sitter med min kaffekopp vid bordet tänker jag att människor är lite som en tulpanbukett. Oerhört vackra var för sig, ståtliga när de står solitär i en vas. Men när de kommer samman i en bukett förstärker de varandra, skapar en fyllighet och mening. De blir bara vackrare ju fler de är och ju tätare de står.

Barnen jag möter är också som en tulpanbukett. Vissa är färgsprakande och spretiga, vissa är spröda och ljust pastelliga. Men tillsammans blir de maffiga, intressanta, och oerhört inspirerande!